Мөстэй кофе уух нь шүдэнд муу

Зуны халуун улам ихсэх тусам сэрүүн байхын тулд мөстэй америк, зайрмаг гэх мэт рүү олон хүн хошуурч байна. Гэвч эдгээр сэргээгч амттанг амны хөндийн арчилгаагүйгээр хэтрүүлэн хэрэглэвэл шүд цоорох, буйлны өвчин үүсгэдэг гэдгийг шүдний эмч нар анхааруулж байна. Шүд цоорох нь шүдний хамгийн гадна талын давхарга болох паалан нь хүчилд идэгдсэн үед үүсдэг. Эдгээр хүчил нь амны хөндийн бактери элсэн чихэр задалж, пааланг сулруулдаг хүчиллэг орчин үүсгэдэг. Энэ үйл явцын эсрэг бие махбодийн хамгийн сайн хамгаалалтын нэг нь шүлс бөгөөд хүчил саармагжуулж, шүдийг нөхөн сэргээхэд тусалдаг. "Зуны улиралд хүмүүс мөстэй америк хоол их хэрэглэдэг ч кофе нь хүчиллэг ихтэй, бас шээс хөөх эмийн үүрэг гүйцэтгэдэг" гэж Кюн Хи их сургуулийн шүдний эмнэлгийн профессор Ким Хён Жун ярьжээ.

Шүдний гадаргуу дээрх хөндий үүсгэгч нян элсэн чихэртэй тулгарах үед тэдгээрийг задалж, органик хүчил үүсгэдэг бөгөөд энэ нь шүд цоорох эрсдлийг нэмэгдүүлдэг.  Мөн аманд байгаа бактери нь буйлны үрэвсэл үүсгэдэг. Хоолны үлдэгдэл хуримтлагдах үед бактери нь шүдний өнгөр үүсгэдэг. Хэрэв арилгахгүй бол цаг хугацааны явцад хатуурч, шүдний чулуу болж, буйлыг цочроож, халдвар үүсгэдэг.

Амны хөндийн өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх хамгийн сайн арга бол зөв угаах явдал юм. Шүдний бүх гадаргууг сайтар угаах нь хэдэн удаа, үргэлжлэх хугацаанаас илүү чухал гэдгийг мэргэжилтнүүд онцолж байна. Зөөлөн эсвэл дунд үстэй сойз хэрэглэхийг зөвлөж байна, амны хөндийн эрүүл ахуйг сайжруулахын тулд утас эсвэл ам зайлагч хэрэглэж болно.

https://www.koreatimes.co.kr/southkorea/health/20250726/too-much-iced-coffee-in-summer-it-may-cool-you-down-but-rot-your-teeth

Сэтгэгдэл үлдээх